Urolog. pro Praxi, 2003; 4: 142-144
Zveřejněno: 31. prosinec 2003 Zobrazit citaci
Kouření cigaret je primárním rizikovým faktorem vzniku karcinomu močového měchýře. Asi polovina mužů s diagnostikovaným karcinomem měchýře a asi jedna třetina žen kouří. Riziko jeho vzniku je u kuřáků 5× vyšší než u nekuřáků. Vyšší riziko onemocnění karcinomem močového měchýře provází i některá zaměstnání: výrobci barev, zpracovatelé hliníku, pracovníci v kožedělném a gumárenském průmyslu, malíři a řidiči kamionů. Vztah mezi pitím kávy a karcinomem močového měchýře není jednoznačný. Práce, které tento předpoklad potvrdily, poukazují na možnost vlivu kofeinu v souvislosti s dalšími chemickými látkami a pracovním prostředím, ve kterém se nemocný nachází. Používání umělých sladidel riziko vzniku karcinomu měchýře nezvyšuje.
Radioterapie na oblast močového měchýře, cyklofosfamid a abúzus fenacetinových analgetik jsou rizikovými faktory také. Konzumace ovoce, zeleniny a potravin s vyšším obsahem vitaminu A má ochranný účinek, naopak konzumace velmi mastných jídel, hovězího a vepřového masa je možným rizikovým faktorem.
Cigarette smoking is accepted widely as a cause of bladder cancer. Smoking accounts for about half of bladder cancer diagnosed among men and about one third of that among women. Moderate and heavy smokers typically show five fold risk of bladder cancer, compared with persones who never smoked. Clear evidence of bladder cancer risk also is apparent for a small number of occupational groups: dye workers, rubber workers, leather workers, painters, truck drivers and aluminium workers. Coffee drinking has been studied extensively as a potential risk factor, but the inconsistency of the observed associations suggests that the relationship is either quite weak, noncausal or dependent in a complex way on unmeasured factors. Arteficial sweeteners no excess bladder cancer risk.
Less common risk factors for bladder cancer include ionizing radiation, cyclophosphamide use and abuse of phenacetin-containing analgetics. Consumption of fruits, vegetables and foods high in vitamin A have been suggested as possible protective factors; consumption of high - fat foods, pork and beef have been suggested as possible risk factors.
Stáhnout citaci
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...